Tren del Ciment

Horaris del Ferrocarril Turístic

Descobreix-lo...

Recuperat el juliol del 2005 com a carrilet turístic, fa un recorregut pel passat industrial i cultural de la Vall de Lillet.

El carrilet com el coneixem els poblatans, va ser el més petit dels ferrocarrils d'ús públic que tingué l'Estat Espanyol, doncs la seva amplada de via tenia 60 centímetres. Fou construït per la Companyia General d'Asfalts i Pòrtland "Asland" pel transport de ciment de la fàbrica del Clot del Moro. El seu recorregut s'iniciava a la mateixa fàbrica i anava fins a Guardiola de Berguedà, allà enllaçava amb els Ferrocarrils Catalans, on es feien els transbords tant de ciment com de mercaderies diverses. Els primers anys, el ferrocarril servia només pel transport de la fàbrica, però a partir de l'1 d'agost de 1914 va començar a prestar servei públic de viatgers.

El seu recorregut tenia 11 quilòmetres, la major part de la via discorria al costat de la carretera de La Pobla a Guardiola, quasi íntegrament al llarg de la Vall de Lillet i tenien el Llobregat com a company de viatge. Hi havia cinc estacions: Guardiola, Riutort-Gabarrós, la Pobla-Apartador, la Pobla de Lillet i Clot del Moro.

Els seus primers anys van ser de servei exclusiu de la fàbrica, durant els anys vint i següents dècades, el carrilet va prestar un servei inestimable a la comarca de l'Alt Berguedà fent-la sortir del seu tradicional aïllament i oferint-li una sortida a les seves produccions industrials.

Als anys vint i en la immediata postguerra tindria les seves millors èpoques. El dia 14 d'octubre de 1963 va fer el seu últim viatge, però de totes maneres potser aquell no serà el darrer alè del Carrilet, ja que, des de l'1 de juliol de 2005 s'ha posat en funcionament, reconstruint una part de l'antic traçat del ferrocarril. El recorregut d'una singular bellesa, és de 3,2 quilòmetres, sortint de l'antiga estació de l'empalme "La Pobla de Lillet" passant pel municipi de la Pobla de Lillet, els Jardins Artigas i acabant a les instal·lacions del Clot del Moro.

Darrera actualització: 25.02.2019 | 11:51
Darrera actualització: 25.02.2019 | 11:51