Església de Sta. Maria de la Pobla de Lillet

L'església parroquial ha sofert moltes transformacions abans d'arribar a esdevenir l'edifici que veiem avui dia. El segle passat estava dedicada a l'advocació de l'Assumpció de la Verge, prova n'és que encara corona l'altar major una imatge representant aquesta advocació.

Antigament es celebrava la Festa Major per honrar el patrocini de la Verge el 15 d'agost. Posteriorment fou traslladada al primer diumenge d'octubre (festa o voltants de la Verge del Roser). La motivació d'aquest trasllat, segons ens indiquen, fou perquè les feines agrícoles es trobaven en ple apogeu i els graners i els rebosts estaven buits.

L'església està decorada amb colors vius i imatges valuoses. De tot el conjunt destaca l'altar major envoltat de columnes jòniques. Presidint aquest altar, en dues columnes del fons, hi ha el Crist en Majestat del monestir.

Crist en majestat


És una gran talla de fusta policromada, gairebé de mida natural (145 x 131 cm), que data del segle XII i que ha sofert moltes restauracions.

La primera de les reformes realitzades, durant el segle XVIII, va transformar el Crist triomfant en un Crist sofrent: es va variar la inclinació dels braços, que eren rectes, i també la posició del cap, que era enlairat; ambdós passaren a una posició caiguda.

La segona transformació es va produir entre els segles XIX i XX. En aquesta reforma es féu retornar el cap a la posició original, enlairant-lo, però no així els braços.

Mare de Déu de l'Assumpta


Als capitells de les columnes s'hi asseu la base d'un semiabsis que fa de coixí a la imatge. La Mare de Déu de l'Assumpta és una escultura de Frederic Marès que data de l'any 1952.

Darrera actualització: 13.08.2020 | 23:19
Darrera actualització: 13.08.2020 | 23:19