L’Àrea bàsica de l’Alt Berguedà, vol fer pública la pèrdua de serveis sanitaris.

Dimecres, 21 de juliol de 2021 a les 00:00

Aquest és el document que els ajuntaments de l’Alt Berguedà han fet arribar al conseller Argimón i a tot el seu equip.

La manca de metges a Catalunya, ja sabem que existeix, fins i tot molt abans de la pandèmia. La cosa ja ve de lluny, des de les declaracions del ministre Jorge Fernández Díaz amb la famosa frase de “les hemos destrozado el sistema sanitario” per allà el 2016.
 

L’Àrea bàsica de l’Alt Berguedà, te unes casuístiques especials, com son les distàncies entre pobles, una població cada cop més envellida, carreteres complicades en molts casos, etc. Tot i això, la bellesa, la natura i els recursos turístics d’aquest territori fan que a l’estiu el nombre de visitants i segones residències dobli o fins i tot tripliqui, pel cap baix, el nombre de persones que hi resideixen. Ja no diguem les que hi passen per visitar i gaudir el nostre preciós entorn.

Des del 2015 aproximadament,  la majoria de pobles que formem part d’aquesta àrea sanitària, estem patint retallades en el servei. Va començar molt esglaonadament i últimament, amb la pandèmia, tot això s'ha accelerat de manera extrema, fins al punt de creure que es vol utilitzar el covid-19 per re-formular el sistema sanitari als pobles i deixar-nos sense servei, centralitzant-t’ho tot a les ciutats o capitals de comarca.  Com se sol dir: en cada bugada perdem un llençol. 

El 2015 teníem servei als dispensaris cada matí de dilluns a divendres i com a mínim 3 dies a la tarda. Això va anar minvant poc a poc, d’una manera progressiva, gairebé inapreciable, just abans de la pandèmia, encara teníem metge cada dia de la setmana, almenys als pobles més grans de l’Alt Berguedà. Tothom va entendre que durant les primeres onades, ens quedéssim en quadre i funcionéssim sota mínims, però ara, en aquests moments, no entenem com podem seguir així.

Actualment tota l’àrea disposa de 4,5 metges, però quan se'n posa malalt algun o els toca fer guàrdies a l’Hospital Sant Bernabé no el substitueix ningú i es perd el servei a l’Alt Berguedà, cosa que no entenem, ni nosaltres ni els mateixos metges. 

El CAP de Guardiola, on hi ha el servei de guàrdia i de nit, ha deixat de tenir metge cada dia, i només n’hi ha, amb sort, 3 dies a la setmana. Arran de tot això, i de la centralització dels serveis de pediatria i de llevadora, vam insistir des dels ajuntaments fins que es va aconseguir una reunió amb l’ICS Cat Central. 

En aquesta reunió, celebrada abans de Sant Joan i abans d’aquesta cinquena onada en la que ja estem immersos, encara ens van sorprendre més dient-nos que a partir del 18 de juliol i fins el 22 de setembre no tindríem metge als dispensaris de l’Alt Berguedà, ja que havien de fer vacances i passaríem de la dotació de 4,5 metges a 1,5, per tant, tot es centralitzarà al CAP de Guardiola.

Des dels Ajuntaments de l’Alt Berguedà, volem transmetre i fer públic, tal i com vam expressar en la reunió esmentada, i com ja hem fet algun altre cop, el nostre desacord amb aquestes decisions, i volem reiterar que no deixarem de lluitar per tornar a tenir una sanitat justa, visquis on visquis. Sabem que tant infermeres com metges, com auxiliars i tota la resta de professionals de l’àmbit sanitari, faran tot el possible i més, com sempre han fet, perquè tothom estigui atès. D’altra banda també creiem que si anem acatant aquestes decisions sense protestar ni fer sentir la nostra veu acabarem sense dispensaris ni servei a la nostra regió sanitària. La manca de metges i el fet que els que hi ha no vulguin venir a treballar al Berguedà ja fa massa temps que ho sentim i, entre tots, hem de trobar-hi una solució.

És per això que, tot i estar immersos en la cinquena onada, que esperem i desitgem que passi com més aviat millor amb la bona feina que s’està fent amb la vacunació i amb la col·laboració i responsabilitats de tots, fem pública la queixa dels ajuntaments de l’Alt Berguedà. Queixa que farem arribar al conseller Argimón i a tot el seu equip per tal de deixar-ne constància i emplaçar-los a trobar-hi solucions.

 

Informació ampliada al document adjunt.

Darrera actualització: 24.07.2021 | 12:03