La recerca de JOAN TOMÀS al Berguedà

Diumenge, 14 de de novembre de 2021 de 10.00 h a 14.00 h

El diumenge dia 14 de novembre de 2021 hem organitzat una activitat que emmarquem dins els actes d’homenatge al musicòleg Joan Tomàs i Parès en el 125è aniversari del seu naixement.

Joan Tomàs i Parés va ser un músic molt actiu, que va fer una important tasca de recerca i recull de cançons, danses i músiques tradicionals a diferents llocs de Catalunya.

Al Berguedà va entrevistar a algunes persones que li van transmetre cançons i músiques que va recollir per a l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya. L’any 1927, amb Joan Amades, van fer una excursió Ripoll i van entrevistar al músic Josep Casals  Casadesús, nascut el 1844 a la masia les Comes de la Pobla de Lillet, violinista cec conegut com “el cego de Comes” que els va tocar vint balls i tres cançons d’un repertori de més de cinquanta peces que recordava. Ell mateix els va explicar que algunes peces les havia après d’altres músics de la Pobla de Lillet, com el Ramon del Molí de l’Espelt.

Els anys 1926 i 1927, Joan Tomàs va entrevistar a Josep Casals i Cirera, l’Hereu Mill, de Sant Julià de Cerdanyola però que en aquell moment s’havia asilat a la Casa de Caritat de Barcelona per estar malalt. L’Hereu Mill li va cantar 218 cançons de temes molt diversos, que havia après al llarg de la seva vida i per les seves vivències, essent un dels arxius de música popular més importants recollits a inicis del segle XX.

L’activitat que hem organitzat és una Ruta de cançons per recordar les cançons i músiques recollides per Joan Tomàs al Berguedà, en la que es cantaran algunes de les cançons recollides als punts d’origen, situats a la Pobla de Lillet i Sant Julià de Cerdanyola. La ruta la podreu seguir en cotxe i ens aturarem a cada lloc de trobada, on es cantaran algunes cançons. 

  • 10h - Casa les Comes (la Pobla de Lillet). Punt de trobada: cementiri de la Pobla de Lillet, i des d’allà pujarem caminant fins a la casa.
  • 11:30h – Molí de l’Espelt (la Pobla de Lillet). Trobada a l’accés al càmping l’Espelt. Petit esmorzar amb coca i xocolata a la Plaça de l'Ajuntament de la Pobla de Lillet.
  • 13h – Plaça de l’Església (Sant Julià de Cerdanyola). En acabar la cantada s’inaugurarà una placa commemorativa de les figures del cantaire conegut com l’Hereu Mill i el seu descobridor, el músic Joan Tomàs i Parès.

Tot i que l’activitat és oberta, participativa i per a tots els públics, ens aniria bé que ens confirmeu la vostra assistència per correu berguedanafolktotal@gmail.com

 

Organitza:

Berguedana de Folklore Total
Darrera actualització: 11.11.2021 | 23:26